Keress minket bizalommal, elérhetőségeink bármelyikén:

Festenél?

Így kezdj neki!

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg már eljátszottál a gondolattal, hogy ecsetet ragadsz. Vagy éppen már megtetted, de nem tudod, hogyan tovább. A festés mindenek előtt önkifejezés, így nincs jó vagy rossz út. Csakis a Te utad van. Ezért a legfontosabb, amit meg kell tanulnod, hogy ne gondold túl. Csak csináld. Ez az egy módja van annak, hogy belevágj és elindulj.

A technikai részét gyorsan le lehet tudni. Igazából gyorsan le is kell, mert az induláskor hajlamosak vagyunk ezen sokat agyalni míg végül odaáig jutunk, hogy nem lesz belőle semmi. Az elején senki sem akarja nagy költségekbe verni magát, én mégis azt mondom, ne a legsilányabb minőségű ecsetet válasszuk ki. Gyakran a rosszul választott eszközök veszik el a kedvünket, tapasztalat nélkül azt hisszük, a Mi ügyetlenségünk miatt nem sikerülnek úgy a képek, ahogyan mi szeretnénk. Ahogy egyre elmélyülsz majd a festésben, úgy ismerjed meg Magad is és ezáltal választhatsz később jobb minőségű, drágább termékeket is a saját preferenciádhoz igazodva. Ha pedig szeretnél biztosra menni az eszközöket illetően, irány a művészellátó! Bár az interneten nagyon hasznos információk találhatóak, kezdőként nehéz mérlegelni és könnyű elveszni a rengetegben. A szakboltokban pedig biztosan akad olyan eladó, aki kézséggel segít Neked, talán még az alap ismeretekbe is beavat.

Igen. Ezzel meg is volnál. Ülsz az asztalnál, kicsomagolod az új eszközeidet, gyönyörködsz bennük. Hozzájuk se mersz nyúlni szinte. De használnod kell Őket. Itt jön az a rész, amikor a mit és hogyan kérdések villódzanak a fejedben. Ahogy már említettem, csak csináld. Kapcsold ki az agyad! Persze, könnyű Nekem mondanom, nem megy az egy csettintésre. Nem is. Idő, gyakorlás és még több gyakorlás. Ez a kulcsa annak, hogy igazán Magadévá tedd a festést. Először próbálj meg lefesteni olyan képeket, amik tetszenek, valamiért megfogtak. Gyakorolj, fesd le újra és újra, amíg olyan nem lesz, amilyennek Te szeretnéd látni. Maszatolj, fröcskölj, keverj! Tapasztalj! Ismerd meg az ecsetet, a papírt és a festéket! Figyeld meg, hogyan tudod kikeverni a színeket! Hogy mennyi vizet kell használnod! És mindenek előtt, merj hibázni! Miért éreznéd rosszul Magad attól, ha a elfolyt a festék? Vagy összegyűrted a papírt? Vagy annyiszor radíroztál, hogy kiszakadt a papír? Vagy már épp a végén jártál, de ráöntöttél valamit és most tépheted össze? Ezek mind mind lépcsők a célod felé. Tépd szét a papírt, de ne az önbizalmadat! Tépd szét, kezd újra! Az újrakezdássel építed a magabiztosságod, minden egyes újrakezdéssel nő a tudásod. Már tudod, hogy húzd meg azt a vonalat, már tudod, hogy keverd ki a színt, már tudod, mennyi vizet használj. Egyre messzebb fogsz jutni, míg végül ránézel a papírra és azt érzed, megcsináltad. Használj referencia képeket, ameddig csak szükségét érzed. Ez lehet pár hét, hónap, de leginkább évek, sok év. Nagy segítséget nyújtanak és segítenek abban, hogy ne aggódd túl a dolgokat.

A tapasztalattal együtt a kreativitásod is egyre jobban felszabadul, új ötlettekkel állsz majd elő, amelyekhez új ismereteket szerzel. Utána jársz egy-egy márkának, kipróbálsz más eszközöket. Oktató videókat nézel majd és szakirodalmat is olvasol talán. Így kerülsz bele a fejlődés végtelen körébe és lépsz egyre feljebb és feljebb.  A festés által mélyebben megismered magad és kialakítod a saját stílusod. Minden festmény lenyomata lesz a te világodnak, a festményeiden keresztül végigkövetheted a belső utadat..

Amit itt fent leírtam, mind tapasztalatból mesélem el Nektek. Kicsit több, mint 3 éve kezdtem el festeni, akkor még nagyon nem tudtam mit csinálok. Igazán még most sem tudom. Azt viszont igen, hogy ha akkor nem kezdem el, most nagyon elveszett lennék ebben a világban.

OSZD MEG MÁSOKKAL IS:

Facebook
Skype
Pinterest
WhatsApp
Email